Geschiedenis

Nijverdal is als fabrieksarbeidersdorp gesticht in de vroegere marke Noetsele door de Nederlandsche Handel-Maatschappij, die er in 1836 in nauwe samenwerking met de Engelsman Thomas Ainsworth een fabriek stichtte. Voor de stichting van Nijverdal bestond het gebied rond de marke vooral uit zanderige belten afgewisseld met moerassige gronden tussen de rivier en de heuvelrug waarop heide en gras groeide. Op de es bedreef men de landbouw. Dat het dal waarin Noetsele lag voor de stichting van Nijverdal een dunbevolkt gebied was is te zien aan het aantal gebouwen. In 1826 werd er door de gemeente Hellendoorn een overzicht opgesteld van de gebouwde eigendommen in de gemeente en daaruit blijkt dat er in Noetsele 37 gebouwen stonden, waarvan enkele zogenaamde gewaarde ] erven' en veelal keuterboeren. Op 9 mei 1836 besloot de directie van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) de nederzetting, nadat mogelijke namen als ‘Houvenburg’ of ‘Houvendaal’ - naar de president-directeur van de NHM Van der Houven -, ‘Nijverheidsstede’, ‘Nijverheidsoord’ en ‘Nijverzorg’ de revue waren gepasseerd, ‘Nijverdal’ te noemen. Rond 1850 openden de gebroeders G. en H. Salomonson de Koninklijke Stoom Weverij, dat later uitgroeide tot Koninklijke Ten Cate. Hierdoor kwam er een einde aan de thuisnijverheid. De textielnijverheid domineerde de plaats gedurende meer dan honderd jaar.

Het woord van de architect

Een markante plek in het centrum van Nijverdal. Op loopafstand van alle voorzieningen maar ook op fietsafstand van de Sallandse Heuvelrug. Binnenkort verschijnt hier “Houvendaal”. Een statige directeursvilla met elf luxe appartementen. Geïnspireerd op de rijke textielhistorie van Nijverdal. En niet alleen de architectuur heeft een knipoog naar het verleden. Houvendaal dankt haar naam aan de -in 1836- president-directeur van de Nederlandse Handels Maatschappij. Samen met Thomas Ainsworth waren zij de grondlegger van de textielindustrie in Nijverdal.

Houvendaal is ontworpen als drie villa’s die onderling met elkaar verbonden zijn. Elke villa heeft een eigen uitstraling: een eigen kleur baksteen, dakpan en raamindeling. Door deze opdeling sluit Houvendaal goed aan bij de omliggende bebouwing. Houvendaal heeft een accent op de hoek Smidsweg – Molenweg. Het hoogte accent refereert naar de Palthetoren, die ook haar geschiedenis dankt aan de textielindustrie.

De appartementen in Houvendaal zijn royaal en hebben allemaal een eigen, overdekte parkeerplaats en berging. En op de grote, privé terrassen, geniet u heerlijk van het mooie weer. En is het iets frisser? Dan schuift u de pui open en geniet u vanaf uw bank van het uitzicht!

In Houvendaal komt u straks echt thuis. Een heerlijke plek om te wonen. Een mooi gebouw om te ontwerpen. Een markante plek in Nijverdal die straks haar nieuwe bewoners een nieuw thuis biedt. Welkom Houvendalers!

Team EVE Architecten

Inschrijven



Bedankt voor uw inschrijving